Atelier nr 1 – proiectul ”Dă Culoare Şcolii Tale”

Vă anunţăm cu bucurie că am început activităţile în cadrul proiectului Dă culoare Şcolii tale!”, în cadrul căruia suntem parteneri.

Proiectul este derulat de Asociația Komunitas în perioada 1 septembrie 2015 – 30 aprilie 2016, în parteneriat cu Centrul pentru Educație și Formare Sintagma, Asociația Colectiv A (Cluj) și Asociația KulturTrip (Târgu Mureș).

Proiectul își propune să antreneze în mod participativ elevi, profesori și artiști plastici în vederea unor intervenții artistice în spațiul școlilor pe teme ce țin de drepturile omului.

Rezultatul final va fi format din șapte picturi murale colective de mari dimensiuni pe teme ce țin de valori democratice, antidiscriminare și drepturile omului.

Aşadar, împărtăşim în continuare impresiile din primul atelier cu copiii Şcolii Gimnaziale “Gheorghe Șincai” din Râciu, județul Mureș.

Narcis Martiniuc – trainerul care a susţinut atelierul, despre interacţiunea cu elevii:

”După primul atelier pot să spun că ”a devenit normal ca să fiu luat prin surprindere” de către copii. Există mult potențial nealterat de ”problemele omului matur”. Mult entuziasm, bineînțes, venit la pachet cu o oarecare neînțelegere privind scopul social al picturii, normală la vârsta preadolescentă, alăturat unui anumit spirit anarhic, de înteles în anumite doze tot la vârsta asta. Mai pot adăuga o nuanță pozitivă în ceea ce privește accesul global la platforma media: dorința copiilor de a fi ca oriunde în lume, în ceea ce privește visele.”

În cadrul atelierului, Narcis împreună cu copiii au:

  • Definit și încadrat termenul ”discriminare” pe înțelesul elevilor;
  • Avut discuții libere: exemple concrete privind discriminarea atât în școală cât și-n viața privată;
  • Interpretat drepturile copilului – omului pe înțelesul elevilor
  • Vizionat filmul ”Alergătorul”; discuții pe marginea acestuia;
  • Vizionat imagini cu alte școli pictate;
  • Avut discuții libere privind picturile vizionate, impactul și semnificația lor, şi au generat idei privind pictura ce va fi executată în cadrul proiectului Dă Culoare Şcolii Tale;

DSC07913

DSC07927.jpg

DSC07971.jpgDSC07939.jpg

DSC07967.jpgDSC07977.jpg

Proiectul Dă culoare școlii tale! beneficiază de un grant finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin programul Fondul ONG în România / EEA Grants. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați http://eeagrants.org/ și http://www.fondong.fdsc.ro/.

Leave a comment